På program.arendalsuka.no bruker vi informasjonskapsler (cookies). Når du bruker vår nettside godkjenner du dette.
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2019

Vil du være med på å lage sparingens sjøvettregler?

Arrangør
Storebrand
Dag
Torsdag 15/8 2019 11:00 - 12:15
Arrangementstype
Debatt
Tema
Økonomi , Oppvekst
Språk
Norsk
Sted
RS Storebrand
 


Om arrangementet

Sparing er nyttig, for den som sparer, for samfunnet men også for bankene. Hva slags sparing er egentlig nyttig , for hva og for hvem? Kan vi lage sjøvettregler for sparing også?

Etter pensjonsreformen er det blitt enda mer snakk om at det er viktig å spare. Men er det ikke slik at vi i Norge er flinke til dette allerede? Det står over tusen milliarder i banken, vi har lagt opp et digert oljefond og de fleste voksne har egne boliger. Storebrand og mange banker sier at vi allikevel må spare mer, og at vi må spare annerledes. Hvorfor maser de om dette – er det bare for å tjene enda mere penger?

Sparing i aksjefond sies å være det som lønner seg best når pengene ikke skal benyttes på en stund. Er virkelig slike fond noe for folk flest? Det er kommet mange nye fondstyper på markedet de siste årene, noen med mye lavere kostnader. Er det disse fondene vi skal spare i, uansett? Hva er f.eks. forskjellen på et "faktorfond" og "indeksfond" – og er dette noe vi i det hele tatt behøver å kunne for å spare noen surt opptjente penger? Og om ikke dette er nok, skal vi spare bærekraftig også!

Før sparte man til bolig og andre helt nødvendige ting. Så brukte man resten av livet til å nedbetale boliglånet og pusse opp huset. Etter hvert var det noen som også sparte til pensjon. Nå sier finansnæringen at du må starte med alt dette rett etter studietiden. Dine Penger og E24 har satt dette på agendaen og utfordret næringen til litt mer edruelighet. Men er du blitt klokere av svarene, egentlig?

Forbrukerrådet jobber for å få oss forbrukere til å ha to tanker i hodet på en gang, og gjøre det som er mest fornuftig for den enkelte.

I denne tåken av gode råd og intensjoner skal du ta dine viktige og langsiktige beslutninger. Kan man få til "sjøvettregler" for sparing, slik at særlig de som ennå er unge kan få litt hjelp til å gjøre de riktige valgene?

Her møter du noen av finansnæringens frontfigurer som i møte med finanspressen og Forbrukerrådet både skal forklare og forsvare det de sier til sine kunder. Som en oppsummering av diskusjonen håper vi at du vil delta i diskusjonen og bidra til at resultatet kan danne basis for sparingens sjøvettregler.

Medvirkende
  • Tom Staavi, Informasjonsdirektør, Finans Norge
  • Olav Chen, Senior Porteføljeforvalter, Storebrand
  • Ingvild Slettemo, Fagansvarlig kapitalforvaltning, Storebrand
  • Jorge Jensen, Fagdirektør, Forbrukerrådet
  • Geir Røed, Journalist, E24 og DinePenger
  • Knut Dyre Haug, Pensjonsøkonom, Storebrand
Kontaktperson
Knut Haug, Storebrand, 93480135, kzh@storebrand.no
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Servering
Nei
Sidevisninger
762