På program.arendalsuka.no bruker vi informasjonskapsler (cookies). Når du bruker vår nettside godkjenner du dette.
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2019

Kraftutveksling for klima - Norges bidrag til grønn omstilling i Europa

Arrangør
Agder Energi
Dag
Tirsdag 13/8 2019 14:30 - 15:30
Arrangementstype
Debatt
Tema
Klima/miljø
Språk
Norsk
Sted
Christian Radich
Antall plasser i lokalet
250
 


Om arrangementet

Debatten om mellomlandsforbindelser handler ofte om strømpriser. Vi ønsker å løfte debatten slik at den i større grad handler om klimaeffektene, og at kabler gir Norge en mulighet til å ta et større internasjonalt ansvar for å redusere klimautslippene.

Europa har som målsetning å redusere totale klimagassutslipp med 80-95% innen 2050, og å etablere en kraftsektor basert på fornybar energi. En stor utfordring er å sikre tilgang på tilstrekkelig volum fleksibel kraft til å oppretthold et stabilt kraftnett og sikre stabile kraftleveranser også når fossil kraftproduksjon er faset ut. Norge har et kraftsystem dominert av fleksibel og fornybar kraft. Vi har et overskudd på fleksibilitet, og mulighet til å øke. Ved at kablene gir tilgang på regulerbar kraft blir det mulig å redusere utslipp fra fossile kraftverk i Europa.

Norge er rikt på regulerbar og fornybar energi, men hva gir størst klimagevinst? Industriproduksjon i Norge, elektrifisering eller klimakutt i Europa? Kraftutveksling kan bidra til utslippsreduksjoner i land med stort innslag av fossil kraft og mangel på fleksibel fornybar produksjon. Norge har også kraftforedlende industri med lange tradisjoner, og vi har behov for å ta i bruk fornybar energi til å øke elektrifiseringsgraden hjemme. Kan Norge klare alt dette? Dersom vi ikke kun ønsker å være oss selv nok, bør vi se på kraftutveksling som et virkemiddel for Norge til reduksjon av europeiske og globale klimagassutslipp.

Anders Bjartnes, daglig leder og redaktør i Energi og klima og ansvarlig redaktør i Norsk klimastiftelse, vil moderere debatten.

Medvirkende
  • Lars Haltbrekken, Politiker, Sosialistisk venstreparti
  • Stefan Heggelund, Politiker, Høyre
  • Torjus F. Bolkesjø, Professor, Norges miljø - og biovitenskaplige universitet (NMBU)
  • Katrine Fog, Head of Corporate Strategy & analysis, Hydro
  • Teodor Bruu, Politiker, Grønn ungdom
  • Anders Bjartnes, Ansvarlig redaktør, Norsk klimastiftelse
Kontaktperson
Andrea Larsen Torjussen, Agder Energi, 97177761, andrea.torjussen@ae.no
Universell utforming
Nei
Servering
Ja
Sidevisninger
1005