Folkehelsearbeid omtales som samfunnets samlede innsats for å påvirke det som fremmer og vedlikeholder befolkningens helse, og forskning viser at våre fysiske omgivelser er viktige bidragsytere til det store "folkehelseregnestykket". God arkitektur og utvikling av gode steder å være, er et strategisk virkemiddel i samfunnsutviklingen, men oppfattes dessverre av noen som en unødvendig eller bortkastet utgiftspost.
Hvordan kan vi dokumentere gevinstene av helsefremmende arkitektur og omgivelser? Kunnskap om hvordan de fysiske omgivelsene påvirker folkehelsa taper ofte i konkurranse med "harde fakta". Hvis vi kunne dokumentert det med redusert medisinbruk og liggedøgn, ville det vært enklere, men livsmestring og tilhørighet er ikke uten videre lett å omsette i kroner og øre. Vi må kanskje finne et annet målesystem?
På dette arrangementet under Arendalsuka vil vi presentere smakebiter av vår forskning innenfor dette feltet, og invitere til en dialog om samfunnsøkonomiske, helsemessige og kriminalitetsforebyggende gevinster av god arkitektur og omsorgsfulle omgivelser.
Karin Høyland, seniorforsker SINTEF Community vil presentere noen forskningseksempler. I tillegg vil vi ha et panel bestående av:
· Ingrid Køhler Knutsen – Helsedirektoratet
· Jostein Sandvik - Politimann i politidistrikt Øst
· Egil Skavang - Arkitektbedriftene
· Ingerid Helsing Almaas – Design og Arkitektur Norge (DogA)
· Rune Kippersund - Folkehelsesjef i Vestfold fylkeskommune
· Karin Høyland – SINTEF Community
Innleder og moderator: Solvår Wågø, forsker SINTEF Community