til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2019

Hva gjør vi for kvinner som har smertefull sex?

Arrangør
Nasjonalt SRHR-nettverk, Vulvaforum
Dag
Torsdag 15/8 2019 09:30 - 10:15
Arrangementstype
Foredrag
Tema
Helse , Forskning
Språk
Norsk
Sted
Eureka kompetanse
Stedsbeskrivelse:
Kursrom 5
Antall plasser i lokalet
20
 


Om arrangementet

Kvinner med kroniske vulvalidelser er en pasientgruppe som ikke blir høyt nok prioritert her til lands. Noen kan gå i mange år uten å kunne fullføre et smertefritt samleie, og sykdommen er ofte svært tabubelagt. Dette ønsker Vulvaforum og vulva.no å gjøre noe med!

Vulvalidelser er en samlebetegnelse på sykdommer og plager som kan oppstå i vulva, og forskning viser at svært mange sliter med disse lidelsene. Så mange som 15-20 % av alle kvinner i Norge må forvente å få kroniske vulvasmerter i løpet av livet. Mange oppsøker ikke hjelp, og av de som oppsøker hjelp opplever mange å ikke bli tatt på alvor eller ikke få hjelpen de trenger.

Nettopp derfor har vi opprettet Vulvaforum, en forening for helsepersonell som jobber med denne pasientgruppen i Norge. Våre erfaringer viser at kvinner med vulvalidelser ofte oppsøker mange ulike spesialister uten å få hjelp, og mange får uklar eller dårlig informasjon både fra helsepersonell og ved å søke på nettet. Vi vet at jo tidligere kvinner med vulvalidelser får hjelp, jo større sannsynlighet er det for at de blir kvitt plagene.

Vi ønsker oss en satsing på vulvalidelser i Norge, på samme måte som våre naboland Sverige og Danmark har fått til. Vi ønsker større vulvaklinikker i og flere i landet med tverrfaglig kompetanse, med leger, fysioterapeuter og sexologer under samme tak.

Vi har nå startet med å opprette Vulva.no en ressursside for pasienter og helsepersonell hvor man kan få god informasjon og også en liste over behandlere. Vi ønsker at Vulva.no skal kaste lys over hvor lite hjelp kvinner med vulvalidelser får, og vi vil være en pådriver for at flere vulvaklinikker skal etableres, og at kapasitet og tverrfaglighet økes på de klinikkene vi har i dag. 

Norge bør satse mer på både unge og eldre kvinners seksuelle helse og vulvalidelser, og vi oppfordrer, akkurat som regjeringens strategi for seksuell helse: Vi må snakke om vulvalidelser og vi må fjerne tabu og skam. Vi må sørge for at pasientene får god informasjon og vi må gi dem et bedre tilbud enn de har i dag. Det bør være like god hjelp å få i Norge som i våre naboland Sverige og Danmark.

Foredrag holdes av:

  • Anne Lise Helgesen, leder av Vulvaforum og hudlege ansatt ved Vulvaklinikken
  • Trine Aarvold, i styret i Vulvaforum og lege ved Sex og samfunn

Medvirkende
  • Anne Lise Helgesen, Vulvaklinikken
  • Trine Aarvold, Sex og samfunn
Kontaktperson
Anneli Rønes, Nasjonalt SRHR-nettverk, 92084027
Nettside:
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Servering
Nei
Sidevisninger
1380