til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2019

"Grønne investeringer" - Godt for miljøet eller grønnvasking og symbolpolitikk?

Arrangør
Handelshøyskolen BI
Dag
Onsdag 14/8 2019 11:00 - 12:00
Arrangementstype
Debatt
Tema
Klima/miljø , Økonomi
Språk
Norsk
Sted
DN-teltet
Antall plasser i lokalet
null
 


Om arrangementet

Bør fremtidens sparepenger forvaltes grønnere? Eller er det bare grønnvasking og symbolpolitikk?


For å møte det grønne skiftet kreves og store investeringer av både bedrifter og forbrukere i løsninger som kan bidra til et bedre klima.  Kapitalinvesteringer i forskning, utvikling, maskiner og anlegg må skiftes til mer miljøvennlige virksomheter.  Men følger det dermed logisk at store aksje- og pensjonsfond bidrar aktivt til klimakampen om de endrer sammensetningen av aksjene i sine porteføljer?  Eller er det andre aktører i kapitalmarkedene som er bedre posisjonert for å gjøre en forskjell?

Norske selskapers hevder at deres forretningsvirksomhet knyttes stadig mer opp mot anerkjente standardarder som FNs bærekraftsmål. Men finnes det noen gode kriterier for investeringer som inngår i dette skiftet selv om det sies at såkalte grønne investeringer øker i bredde og omfang. Er det egentlig noen sammenheng mellom hvor du investerer og hvor miljøvennlig bedriftene er?

Vi tar debatten om våre sparepenger kan redde verden og om endringer i aksjeporteføljer faktisk bidrar til å møte miljøutfordringene vi står overfor og stiller spørsmål som:

• Vil eventuelle endringer i porteføljene til store aksje- og pensjonsfond føre til økt tilgjengelighet på risikovillig kapital for investeringer for det grønne skiftet?

• Vil eventuelle uttrekk fra porteføljene til store aksje- og pensjonsfond føre til at selskaper med høyt karbonavtrykk reduserer sin investeringer?  

• Eller ligger svaret i at vi ikke ønsker å motta overskudd fra disse virksomhetene, på lik linje med tobakks- og atomvåpenindustrien, selv om vi vet at det ikke har betydning for omfanget av lovlige, lønnsomme næringer?

Politisk redaktør Dagens Næringsliv, Kjetil B. Alstadheim er moderator for debatten.

Medvirkende
  • Espen Henriksen, førsteamanuensis, Institutt for finans, Handelshøyskolen BI
  • Alexandra Morris, investeringsdirektør, Skagenfondene
  • Sverre Thornes, konsernsjef, KLP
  • Leif-Rune Rein, investeringsdirektør, Nordea Liv
  • Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør, Dagens Næringsliv
Kontaktperson
ANNICKEN HEJNA, Marketing Manager, Handelshøyskolen BI, +4746410209
Twitter:
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Servering
Nei
Sidevisninger
1601