Arrangører: Universitetet i Agder, Fridtjof Nansens Institutt og CICERO Senter for klimaforskning.
Debatten om vindkraftutbygging på land har rast etter at NVE tidligere i år la frem forslag til nasjonale ramme for vindkraft.
De fleste er enige i at verden trenger mer fornybar energi, men ikke alle er enige i at bygging av vindkraftverk i norsk natur er riktig vei å gå.
Hvorfor er det så vanskelig å bygge ut vindkraft i Norge? Hvilke utfordringer skaper vindkraften for demokrati, byrdefordeling og opplevelse av rettferdighet? Er vindkraft viktig verdiskaping og fremtidsrettet næringspolitikk, eller en unødvendig utfordring for lokalsamfunn og sårbar natur? Hva sier forskningen, hva står på spill og hva vil egentlig det politiske Norge?
Universitetet i Agder, Fridtjof Nansens Institutt og CICERO Senter for klimaforskning tar debatten i Arendal under Arendalsuka. Her inviterer vi til forskerpresentasjoner, en ordførerduell og en paneldebatt med politikere og representanter for ulike interesseorganisasjoner.
Program:
12.00: Velkommen v/Karoline H. Flåm, informasjonsleder ved Fridtjof Nansens Institutt
12.05: Innledninger om forsking på vindkraft og vindkraftutbygging
Hvorfor fører vindkraftutbyggingen til så mye bråk? v/Kristin Linnerud, forsker ved CICERO
Blåser vindkraften i naturen? v/ Lars H. Guldbrandsen, forsker ved Fridtjof Nansens Institutt
Drivkrefter, motkrefter og nye utfordringer i vindkraftpolitikken v/Mikaela Vasstrøm, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder
12.35: Ordførerduell om vindkraft: Viktig verdiskapning eller unødvendig plage?
12:50: Paneldebatt: Er vindkraft viktig i Norge? Hvor skal utbyggingen foregå og hvordan sikrer vi at viktige hensyn blir ivaretatt?
13:30: Seminar slutt.
Universitetet i Agder byr på lunsj fra klokken 11.30. Deltakelse på arrangementet er gratis, og påmelding er ikke nødvendig.
Seminaret blir arrangert som en del av følgende forskningsprosjekter: