På program.arendalsuka.no bruker vi informasjonskapsler (cookies). Når du bruker vår nettside godkjenner du dette.
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2019

Er dagens innleggelsestider i psykisk helsevern for korte?

Arrangør
Nasjonal kompetansetjeneste ROP
Dag
Torsdag 15/8 2019 11:30 - 13:30
Arrangementstype
Seminar
Tema
Helse
Språk
Norsk
Sted
Tyrili Arena Arendal
Stedsbeskrivelse:
På taket
Antall plasser i lokalet
100
 


Om arrangementet

 

Torsdag 15. august, kl. 11.30-13.30:

Er dagens innleggelsestider i psykisk helsevern for korte?

Fra årtusenskiftet har det vært en markant nedgang i antall døgnopphold i psykisk helsevern. Den uttalte politiske målsettingen har vært at pasientene skal behandles og følges opp utenfor institusjon.

Fra 2000 til 2017 ble antallet døgnplasser i psykisk helsevern halvert. Det er færre plasser, og pasientene får kortere opphold. I 2000 var antall oppholdsdøgn i psykisk helsevern per 1000 innbygger rundt 550 døgn. I 2017 var tallet 250 døgn. Ved årtusenskiftet varte en innleggelse i psykisk helsevern i snitt i 55 døgn. I dag er varigheten 20 døgn.

Tallene viser at målet om færre behandlingsdøgn i institusjon ettertrykkelig er oppnådd. Men er dette gode nyheter for pasientene? Er poliklinisk behandling tilstrekkelig for alle som utskrives? Og er støtte i form av passende bolig, oppfølging og aktiviteter på plass i kommunene ved utskrivelsen? Kan det tenkes at dagens innleggelsestider i psykisk helsevern er for korte til å gi pasientene den behandlingen og oppfølgingen de trenger?

Psykologspesialist og forfatter Arnhild Lauveng har selv vært i døgnbehandling for schizofreni. Hun mener lengden på behandling kan ha avgjørende betydning for recovery, og er bekymret for dagens utvikling. Hun vil belyse temaet sammen med professor Jan Ivar Røssberg fra Universitetet i Oslo, statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse og omsorgsdepartementet og Kjersti Toppe (Sp), nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité. Det blir deretter paneldebatt hvor også leder i helse- og omsorgskomitéen – Geir Jørgen Bekkevold (KrF) – deltar.

Det blir servert lunsj.

Hvor: Taket på Tyrilikollektivet

Kontaktperson
Hilde Austeng, Administrativ leder, Nasjonal kompetansetjeneste ROP, 95070741, hiauan@sykehuset-innlandet.no
Nettside:
Twitter:
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Servering
Ja
Sidevisninger
1857