til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2019

Kan netthets reguleres ved lov?

Arrangør
Amnesty International Norge
Dag
Mandag 12/8 2019 13:00 - 14:30
Arrangementstype
Debatt
Tema
Menneskerettigheter
Språk
Norsk
Sted
Thon hotel Arendal
Stedsbeskrivelse:
konferanserom, etasje 1
Antall plasser i lokalet
50
 


Om arrangementet

Netthets og hatefulle ytringer er den største trusselen mot ytringsfriheten i Norge i dag. Når mennesker trues, skremmes eller trakasseres bort fra å delta i samfunnsdebatten, truer det ytringsfriheten deres og hele den demokratiske samtalen. En lang rekke undersøkelser har fastslått at dette skjer i Norge i dag. Vi trenger sterkere politisk styring for å motarbeide netthetsen og de hatefulle ytringene.

I flere land har de innført, eller skal innføre, lover mot netthets. I Tyskland kan Facebook og andre sosiale nettverk straffes dersom de ikke fjerner «åpentbart ulovlig» materiale innen 24 timer. I Storbritannia har regjeringen lagt fram et White Paper som foreslår at nettselskaper som ikke fjerner hatefulle ytringer kan ilegges store bøter, og lederne kan i tillegg straffes personlig med fengsel. I Sverige har de lov om elektroniske oppslagstavler, som sier at den som er ansvarlig for en oppslagstavle også har ansvar for å fjerne eller hindre spredning av ytringer som bryter med de svenske ytringslovene.

I Norge er alle de politiske partiene enige om at dette er en utfordring, og det blir stadig tydeligere at nettet ikke kan forbli en lovløs arena. Men er det en god måte å bekjempe netthets på? Amnesty inviterer til debatt om dette viktige spørsmålet på Arendalsuka.

Panelsamtale med:

- Flemming Rose (tidligere redaktør i Jyllands-Posten da tolv Mohammed karikaturtegninger ble publisert i september 2005, nå samfunnsdebattant og senior stipendiat ved CATO instituttet i USA).

- Maria Aasen-Svensrud (AP)

- Anine Kierulf (Fagdirektør i Norges institusjon for menneskerettigheter)

- Janne Elvelid (Public Policy Manager at Facebook)

Program:                      

13.00:   Dørene åpner (kaffe/te, oppkuttet frukt og gulrotkaker serveres)

13.15:   Innledning v/ Amnesty International i Norge

13.17:   Presentasjon: Kort presentasjon av hovedanbefalingene i Amnestys program mot netthets v/ John Peder Egenæs, general sekretær i Amnesty International i Norge                 

13.35:   Panelsamtale: Kan netthets reguleres ved lov?

14.29:   Avslutning v/ Amnesty International i Norge

Vel møtt!

Kontaktperson
Richard Dwomoh, Prosjektleder kampanje, Amnesty International Norge, 94015117, rdwomoh@amnesty.no
Twitter:
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Rullestoltilpasset WC
Servering
Ja
Sidevisninger
1349