til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2019

Klimafrykt og sivil ulydighet på timeplanen

Arrangør
Universitetet i Oslo, Oslo School of Environmental Humanities
Dag
Onsdag 14/8 2019 16:30 - 17:30
Arrangementstype
Samtale
Tema
Klima/miljø , Utdanning
Språk
Norsk
Sted
M/S Sunnhordland
Antall plasser i lokalet
85
 


Om arrangementet

I 2019 har klimafrykten fått ben å gå på. Tusenvis av skoleelever over hele landet har marsjert i gatene for å mane politikere til større handlekraft. Den seksten år gamle aktivisten Greta Thunberg har gjennom sin oppfordring til skolestreik for klimaet satt i gang et ungdomsopprør av globale dimensjoner. Hvordan havnet vi i en slik situasjon? Hva er «Fridays for Future»-bevegelsen uttrykk for, og hvordan svarer voksne i maktposisjoner barn som tyr til sivil ulydighet?

Oslo School of Environmental Humanities (OSEH) inviterer til en times panelsamtale om det unge klimaopprøret og den vanskelige veien fra kunnskap til handling. Vi spør aktivisten, forfatteren, forskeren og politikeren om hvilke uttrykksformer som er legitime og virkningsfulle i miljøkampen.

I panelet sitter Lea Justine Nesheim, Benedicte Meyer Kroneberg, Ole Andreas Kvamme og Espen Barth Eide.

Lea Justine Nesheim er avtroppende fylkesleder i Vest-Agder Natur og Ungdom og en av initiativtakerne til Skolestreik for klima i Norge. Hun har uttalt til NTB at for ungdom uten stemmerett er skolestreik det sterkeste virkemiddelet for å bli hørt. Vi spør om sivil ulydighet er demokratiets fiende eller redning.

Benedicte Meyer Kroneberg er forfatter med base i Arendal. Hun har i sine siste romaner Der det brenner (2018) og Ikke bli borte (2019) utforsket hvordan klimaendringer og storpolitikk påvirker mellommenneskelige relasjoner. Vi spør om fiksjon kan mobilisere til miljøengasjement og endringsvilje vel så effektivt som forskningsrapporter.

Ole Andreas Kvamme er skoleforsker ved Universitetet i Oslo og tidligere lektor i religion, norsk, historie og filosofi ved Oslo katedralskole. I sin forskning er han opptatt av utdanning for bærekraftig utvikling og hvordan man kan utforske ungdoms etisk-politiske dannelse. Vi spør om hvordan de nye læreplanene tar elevers frykt og opprør innover seg.

Espen Barth Eide er første nesteleder av Energi- og miljøkomiteen på Stortinget der han representerer Arbeiderpartiet. Han har tidligere studert statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og har virket som både utenriksminister og forsvarsminister for Norge. Vi spør om hvordan grasrotbevegelser påvirker maktpolitikken.

Samtalen ledes av Sissel Furuseth, professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo. Hun har tidligere ledet panelsamtaler og bokbad i Oslo og Trondheim, og er i dag aktiv i arbeidsgruppen ved Oslo School of Environmental Humanities (OSEH).

OSEH er en ny faglig prioritering ved Universitetet i Oslo som har som mål å tilrettelegge for dialog, formidling og debatt rundt store endringer i klima og miljø på tvers av faglige skillelinjer.

Medvirkende
  • Benedicte Meyer Kroneberg, Forfatter
  • Lea Justine Nesheim, Aktivist, Natur og ungdom
  • Ole Andreas Kvamme, Forsker, Universitetet i Oslo
  • Espen Barth Eide, Politiker, Arbeiderpartiet
  • Sissel Furuseth, Forsker, Universitetet i Oslo
Kontaktperson
Sissel Furuseth, Professor, Universitetet i Oslo, 92414651, sissel.furuseth@iln.uio.no
Twitter:
Universell utforming
Nei
Servering
Ja
Sidevisninger
2889