til hovedinnhold
 
Utskrift fra www.arendalsuka.no
Dette var et arrangement i 2019

Skatt, Statsbygging og Sårbare Stater

Arrangør
NUPI, CMI, Tax Justice Network Norge
Dag
Tirsdag 13/8 2019 16:30 - 18:00
Arrangementstype
Samtale
Tema
Internasjonalt
Språk
Norsk
Sted
Clarion Hotel Tyholmen
Stedsbeskrivelse:
Kitchen & Bar
Antall plasser i lokalet
50
 


Om arrangementet

Sårbare stater er et fokusområde for norsk bistand, men hvordan hjelper man best stater som ser ut til å mangle det meste? De har lav administrativ kapasitet, sliter med stor fattigdom og fremtidige klimatilpasninger.

 

Skal de klare å sikre innbyggernes basisbehov som trygghet, helsetilbud og utdanning må de derfor enten gjøre seg avhengige av bistand eller øke sine egen inntekter gjennom etablering av bedre systemer for innkreving av skatt. Bistand vil være en del av løsningen, men kun en del. Årsaken er at bistand uten en statsbyggingskomponent som bidrar til at statens egne inntekter øker, kun fører til en ting; at sårbare stater holdes i live ved kunstig, internasjonalt åndedrett. 

 

Effektiv og legitim skattlegging og forvaltning av naturressurser, er dermed nødvendige forutsetninger for å utvikle bærekraftige stater og samfunn.

 

I sammenheng med Norges fokus på sårbare stater og Norads Skatt for Utvikling-program, inviterer SkattJakt-nettverket (NUPI, CMI og Tax Justice Network – Norge) til en samtale om Norges rolle som bidragsyter i sårbare stater. Fokuset skal spesielt dreie seg om skatt og skattebistand som en nøkkel til statsbygging i sårbare stater.

  • Hva er hovedutfordringene med statsbygging i sårbare stater?
  • Norge har jobbet med skatt og utvikling i mange år, spesielt gjennom Norad-programmet «Skatt for Utvikling». Hvilke erfaringer herfra kan være spesielt nyttige for Norges engasjement i sårbare stater?
  • Hvordan skal Norge jobbe multilateralt, det vil si med internasjonale organisasjoner, lokale myndigheter og NGOer, for å støtte og tilrettelegge for statsbyggingsprosesser?

Medvirkende
  • Jon Lomøy, Direktør, Norad
  • Benedicte Bull, Professor, Senter for Utvikling og Miljø, UiO
  • Fredrik Aksnes, Skatteetaten
  • Sigrid Klæboe Jacobsen, Daglig leder, Tax Justice Network Norge
  • Odd-Helge Fjeldstad, Seniorforsker, CMI
  • Morten Bøås, Seniorforsker, NUPI
Kontaktperson
Frida Kvamme, Vitenskapelig assistent, NUPI, 41031693
Universell utforming
Rullestoltilpasset lokale
Servering
Nei
Sidevisninger
2456