Ukraina: hvordan skal de ansvarlige for krigsforbrytelser stilles til ansvar?
Arrangør
Amnesty International Norge
Dag
Onsdag 17/8 2022 16:15 - 17:15
Arrangementstype
Debatt
Tema
Menneskerettigheter
, Internasjonalt
Språk
Norsk
Sted
Bankgården
Stedsbeskrivelse:
Foreningen, 4. etasje - inngang i Strandgaten 1
Antall plasser i lokalet
80
Om arrangementet
Amnesty International har dokumentert omfattende brudd på folkeretten under Russlands invasjon av Ukraina, blant annet gjennom rapporten «He’s not coming back» som ble offentliggjort 6. mai. Amnesty har også fastslått at den russiske invasjonen av Ukraina er et åpenbart brudd på FNs charter, og en aggresjonsforbrytelse i henhold til folkeretten.
Det er igangsatt mange ulike etterforskningsinitiativ som skal sikre ansvarliggjøring for krigsforbrytelser og andre brudd på folkeretten i Ukraina, inkludert etterforskning igangsatt av påtalemyndighetene i Ukraina, Den internasjonale straffedomstolen og FNs undersøkelseskommisjon. Langsiktig ansvarliggjøring for de omfattende brudd på folkeretten begått i Ukraina vil kreve strategisk utveksling av informasjon på internasjonalt og nasjonalt nivå i en årrekke. I denne debatten spør vi:
Hvordan kan vi sikre at de ansvarlige for krigsforbrytelser eller andre brudd på folkeretten, inkludert aggresjonsforbrytelser, fra alle parter i den pågående konflikten i Ukraina, kan stilles til ansvar i uavhengige, upartiske og rettferdige rettsaker i henhold til folkeretten? Og hvordan sikre et rettsoppgjør der ofrenes rett til sannhet, rettferdighet og oppreisning ivaretas fullt ut?
Har Den internasjonale straffedomstolen i dag tilstrekkelig kapasitet og kompetanse til å gjennomføre en inkluderende etterforskning og uavhengige og upartiske rettssaker? Hvordan skal Straffedomstolen eventuelt styrkes? Er det uproblematisk at Straffedomstolens søker øremerkede «frivillige bidrag» for å gjennomføre etterforskningen?
Hvordan sikre samarbeid og koordinering mellom forskjellige mekanismer og nasjonale og internasjonale aktører, og minske risiko for overlapp mellom ulike etterforskningsinitiativ? Hvordan kan det innføres standardiserte prosedyrer for innhenting og arkivering av bevis slik at faren for fragmentering begrenses?
Vel møtt til Amnestydebatt!
Medvirkende
Eivind Vad Petersson, Statssekretær (Ap), Utenriksdepartementet
Anette Berger, Politiadvokat, Kripos
Gunnar-Ekeløve Slydal, Assisterende Generalsekretær, Den norske Helsingforskomité
Patricia Kaatee, Politisk rådgiver, Amnesty International Norge
John Peder Egenæs, Generalsekretær, Amnesty International Norge
Kontaktperson
Abby Brobakken, Amnesty International Norge, 41859838