Stabil tilgang til nok mat og vann er en forutsetning for fredelig sameksistens. Dyp fattigdom og tilspisset kamp om naturressurser påvirker stabiliteten i samfunn og skaper uro. Det er derfor ikke uten grunn at mange væpnede konflikter i utviklingsland etter andre verdenskrig har sitt utspring på landsbygda. Vi vet også at omtrent 60 % av de som sulter i verden lever i land med konflikt.
Etter ti år med jevn nedgang, er antallet mennesker som sulter i verden igjen på vei oppover. Konflikt og klimaendringer peker ut som hovedårsakene. På toppen av dette kom en verdensomspennende pandemi, som har fått store konsekvenser for matsikkerheten til småbønder i fattige land. Verdenssamfunnet ligger dårlig an med å oppfylle bærekraftsmål 2 om å utrydde sult.
Tilgang til nok mat forebygger konflikt og sikrer fred – men hva skal til for å sikre tilgang til nok og næringsrik mat for folk i alle land? Hvordan kan norsk bistand bidra til stabilitet og matsikkerhet i sårbare stater?